HTML

Történelem

Nagyon szeretem a történelmet !Ezen a blogon csemegészhettek a kedvenc történelmi személyetek információiból!

Naptárom

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Archívum

Catalaunumi csata , Itália megszállása és Attila halála

2008.04.09. 17:49 :: beninho07

Attila a Tisza mellékéről, ahol a birodalmának központja volt, először Konstantinápolyt kényszerítette adófizetésre, majd nyugatnak fordult. Róma főleg újdonsült szövetségesei, akiket ugyanúgy veszélyeztetett a hunok támadása, ellenálltak. Kr. u. 451-ben a Galliába betörő Attila hatalmas seregével szemben Catalaunumnál hasonló erejű római–germán haderő sorakozott fel. A rendkívül véres csata döntetlenül végződött. A rómaiak visszavonultak.

A következő évben Attila újra Itáliára támadt rá. Hadai bevették Aquileia, majd Milánó városát, ám Róma kapuinál váratlanul visszafordultak. A hagyomány szerint csoda történt: I. Leó pápa szavai és az égi jel mentette meg az Örök Várost. Igazából elképesztően nagy hadisarcot fizetett Róma, ezért Attila megkegyelmezett a városnak.

Raffaello: Nagy Leó és Attila találkozása I. Leót ábrázolja, amint Szent Péterrel és Szent Pállal a feje felett megy, hogy Attilával találkozzon.
Raffaello: Nagy Leó és Attila találkozása I. Leót ábrázolja, amint Szent Péterrel és Szent Pállal a feje felett megy, hogy Attilával találkozzon.

 

Egy év múlva Attila meghalt. Attillát a monda szerint három koprsóba temették el, arany, ezüst és bronz koporsóba. Azokat, akik temették Attilát, mind megölték hogy titokba maradjon, hogy a Tiszába hova temették el!

Fiai között testvérháború robbant ki a hatalomért, ami birodalma széteséséhez vezetett. A hunok maradékai Erdélybe, kelet felé húzódtak vissza a korábban leigázott, s most fellázadt népek elől.Hozzá kell tenni hogy Attillát állítolag feleseége mérgezte meg a nász éjszakájukon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://amitortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr71418694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása